Pizza chleba

11.09.2023

Pokud máte rádi olivovy olej, rajčata a olivy, určitě vyzkoušejte chleba je vláčný a můžete ho jíst i samotný nebo třeba s dalším olivovým olejem

Rozkvas:

  • 75 g žitné mouky
  • 75 g vody
  • 5-10 g kvásku/startéru (podle síly Vašeho kvásku a toho, kdy chceme mít rozkvas hotový)

Těsto:

  • 150 g prokvašený rozkvas
  • 300 g vody
  • 40 g olivového oleje
  • 20 g piva
  • 550 g hladké špaldy
  • 150 g směsi nakrájených sušených rajčat, oliv a sýru Grana Padano (já dala 70 g rajčat v oleji, 60 g zelených oliv, 10 g sýra - jednotlivé složky jsou o vašich preferencích, sýr můžete klidně vynechat úplně)
  • 1 polévková lžíce pizza koření (lze vynechat)
  • 12 g soli
  • lžička cukru (můžete vynechat)

Rozkvas, vodu, olej a pivo smícháme. Pak přidáme mouku a nahrubo zamícháme. Necháme proběhnout 30 minut fermentolýzu. Přidáme sůl, pizza koření, vypracujeme hladké těsto. Ke konci míchání přidáme olivy, rajčata a sýr a lehce zamícháme do těsta.

Předkládáme 3 x po 30 minutách. Po posledním překladu počkáme 30 minut a vytvarujeme těsto do ošatky.

Chleba necháme vykynout v teple na lince nebo dáme přes noc do lednice (spíše do spodní části lednice, aby nepřekynul).

Pečeme ideálně v zakrytém a předem nahřátém pekáči na 20 minut na 250 °C, teplotu snížíme na 190 °C (sundáme víko) a dopékáme cca 20-25 minut. Chléb musí znít dutě. Krajime až po úplném vychladnutí. Vychladnout necháme na mřížce.

Více receptů najdete v mé skupině Malovaný chleba na Facebooku