AMARANT, jak na něj a proč ho zařadit do jídelníčku
To, že je amarant zdravý, většina z nás asi ví. Ale víte také, že ho lidé používali už před více než 8000 lety? Amarant byl pro ně tak cenný, že ho považovali za posvátný a byl pro ně "zrnem nesmrtelnosti".
Amarant má velký význam ve stravě, obsahuje:
komplexní bílkoviny (všechny esenciální aminokyseliny), které tělo potřebuje a neumí si je vytvořit samo. Úžasné je i množství bílkovin na 100 g, což je v suchém stavu 14 g (pro porovnání rýže má cca 3 g).
lysin, který je v rostlinách vzácný a je důležitý pro regeneraci tkání (napomáhá tvorbě kolagenu) a podporu imunity.
vlákninu
železo, hořčík, vápník a zinek
komplexní sacharidy
antioxidanty (polyfenoly,..)
Amarant je pseudoobilovina a je přirozeně bezlepková, takže ho mohou jíst a využívat i celiatici. V zdravých výživách seženete i mouku z amarantu.
Já mám amarant moc ráda :-) jím ho i samostatně, ale pokud je pro vás ve stravě nový, bude možná potřeba si na jeho specifickou chuť zvyknout a zařazovat ho postupně (míchat si ho například do rýže, quinoy apod.). Tím, že ho předem namočíte můžete jeho chuť zlepšit. Případně i fermentací.
Co si z amarantu můžeme připravit?
přílohu (podobně jako rýže, quinoa..)
kaše
do polévek
popcorn (video-návod zde na webu, popisuji tam i využití popcornu)
amarantovou mouku můžeme přidávat do běžného pečení (chleba, buchty, palačinky,..)
Tip: Pokud chceme využít výživový potenciál amarantu na maximum, namočme si ho předem (třeba večer než jdeme spát) než ho budeme vařit. Zvýšíte tím stravitelnost a vstřebatelnost výživných látek. Vodu dejte v dostatečném množství (alespoň v trojnásobném množství než samotný amarant). Do vody můžete přidat lžičku octa.
Tip 2: Na proplachování je dobré si pořídit jemné sítko, kterým drobný amarant nepropadne :-)
Tip 3: Pokud se Vám při vaření "slepí", přidejte více vody a trošku olivového oleje.
Doufám, že jsem Vás alespoň trochu navnadila a že amaranth vyzkoušíte a zařadíte do stravy!