BEZLEPKOVÁ KVÁSKOVÁ BÁBOVKA (VEGAN)
Koukněte zde na webu také do složky ZDARMA 🙂❤️
Bábovka je slazená javorovým sirupem a ovocem...
Je opravdu VÝBORNÁ (není suchá, naopak vláčná), chutná i lepkojedlíkům a to i takovému, který nemá rád pohanku tento recept ji skvěle zamaskuje
Recept
- 200 g čerstvě prokvašeného pohankového kvásku (nachystejně si předem 100 g vody + 100 g hladké pohankové mouky a 10-20 g bezlepkového kvásku ze skleničky, můžete dát i lepkový, pokud lepek jíte)
- 100 g jablíček (dala jsem letní i se slupkou, bez jádřinců)
- 200 g banánu (cca 2 ks)
- 100 g olej (slunečnicový nebo řepkový)
- 100 g voda
- 100 g javorový sirup (nebo jiný sirup, šlo by i 90 g vody, pokud méně sladíte)
- 200 g hladké pohankové mouky (dala jsem z Dm drogerie jejich značku)
- 10 g jemně mletého psyllia, pokud máte hrubé, nechejte v tekutina ho z receptu předem nabobtnat
- 100 rozinek (předem nenamáčíme, sypeme rovnou do těsta)
- 2 špetky soli
- skořice dle chuti
Kvásek rozmixujeme společně s jablíčky, banány, olejem, vodou a sirupem. Do této rozmixované směsi jsem přidala mouku, psyllium, rozinky, sůl a skořici.
Můžete i část obarvit kakaem holandského typu (přidejte i trochu oleje).
Formu si dobře vytřete a vysypte škrobem. Nechejte nakynout. Měla by se zvětšit asi o 1/3.
Bábovku jsem upekla na 180 °C cca 45 - 50 minut (případně zakryjte zhora alobalem, pokud by se připalovala).
Troubu neotvírejte, pokud nemusíte. Necháme vychladnout na mřížce a krájíme nejlépe vychladnutou.
Ať se vám podaří, je opravdu výborná, vláčná ! Verča
Více fotek k receptu (nakynutí) najdete ve facebookové skupině, viz odkaz níže :-)