BEZLEPKOVÁ KVÁSKOVÁ BÁBOVKA (VEGAN)

02.07.2024


OD 8.7.2024 BUDE ZAČÍNAT KVÁSKOVÝ BEZLEPKOVÝ KURZ, více informací v sekci "nabízím" :-)


Bábovka je slazená javorovým sirupem a ovocem... 

Je opravdu VÝBORNÁ (není suchá, naopak vláčná), chutná i lepkojedlíkům a to i takovému, který nemá rád pohanku tento recept ji skvěle zamaskuje 

Recept 

  • 200 g čerstvě prokvašeného pohankového kvásku (nachystejně si předem 100 g vody + 100 g hladké pohankové mouky a 10-20 g bezlepkového kvásku ze skleničky, můžete dát i lepkový, pokud lepek jíte)
  • 100 g jablíček (dala jsem letní i se slupkou, bez jádřinců)
  • 200 g banánu (cca 2 ks)
  • 100 g olej (slunečnicový nebo řepkový)
  • 100 g voda
  • 100 g javorový sirup (nebo jiný sirup, šlo by i 90 g vody, pokud méně sladíte)
  • 200 g hladké pohankové mouky (dala jsem z Dm drogerie jejich značku)
  • 10 g jemně mletého psyllia, pokud máte hrubé, nechejte v tekutina ho z receptu předem nabobtnat
  • 100 rozinek (předem nenamáčíme, sypeme rovnou do těsta)
  • 2 špetky soli
  • skořice dle chuti 


Kvásek rozmixujeme společně s jablíčky, banány, olejem, vodou a sirupem. Do této rozmixované směsi jsem přidala mouku, psyllium, rozinky, sůl a skořici. 

Můžete i část obarvit kakaem holandského typu (přidejte i trochu oleje).

Formu si dobře vytřete a vysypte škrobem. Nechejte nakynout. Měla by se zvětšit asi o 1/3. 

Bábovku jsem upekla na 180 °C cca 45 - 50 minut (případně zakryjte zhora alobalem, pokud by se připalovala). 

Troubu neotvírejte, pokud nemusíte. Necháme vychladnout na mřížce a krájíme nejlépe vychladnutou. 

Ať se vám podaří, je opravdu výborná, vláčná ! Verča


Více fotek k receptu (nakynutí) najdete ve facebookové skupině, viz odkaz níže :-)