Bezlepková vegan jablíčková "vánočka - bábovková"

13.12.2024

Není suchá, je vláčná :-) ať se vám podaří !!! Koukněte do složky zdarma, je tam mini-ebook na stažení. 

Suroviny:

  • 150 g kokosového mléka z plechovky nebo mandlového jogurtu od Optimistic (nebo 120 g vody)
  • 150 g jablko
  • 80 g třtinový cukr (z toho 20 g vanilkový)
  • 40 g olej (řepkový nebo slunečnicový, já použila takový hutný a těstu to neprospívá, takže dejte klasický)
  • 100 g voda
  • 50 g jáhlová mouka (nebo kukuřičná)
  • 50 g celozrnná mouka rýžová (případně pohanková celozrnná)
  • 100 g rýžová hladká mouka (případně pohanková)
  • 50 g mandlová hladká (nebo jinou oříškovou případně mouka z tygřích ořechů, mají v DM - nejsou to ořechy, je to náhražka pro alergiky
  • 50 g namočených a okapaných rozinek (v rumu nebo vodě)
  • citronová kůra dle chuti
  • šťáva z citronu podle chuti, já dala asi 2 polévkové lžíce
  • 25 g psyllium (dávám rovnou do těsta, ale klidně předem namočte v tekutinách použitých v těstě)
  • 1 pečící prášek do pečiva (dávám Amylon, 12 g)


Zapneme troubu na 170°C.

Do mísy dáme kokosové mléko, jablko na kousky (můžeme i se slupkou, pokud jsou domácí), cukr, olej a vodu a všechno rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme rovnoměrně rozmíchané těsto. 

Vlijeme do dobře vymazané formy na vánočku, bábovku nebo rybu (tam bude potřeba asi znásobit množství, pokud je forma velká).

Pečeme 1 hodinu na 170°C. Po 30-40 minutách dáme nad formu plech, ať se nám vánočko-bábovka nepřipálí. Prvních 30 minut troubu neotvíráme! Pečeme opravdu hodinu. Upečení vyzkoušíme špejlí, na kterou by se těsto nemělo lepit.

Po upečení necháme vychladnout na mřížce a krájíme nejlépe vychladnutou.

Tip SPREJ: Používám na vymazání sprej z Orionu (nevysypávám, jen nastříkám olej). Ale pozor, ať ho nedáte moc, vsakuje se potom na bocích do těsta.

Tip2 PSYLLIUM: Pokud nechcete namáčet psyllium dopředu, zamíchejte těsto kromě pečícího prášku. Nechejte hodinku, dvě odpočívat (psyllium do-bobtná). A těsně před pečením vmíchejte pečící prášek.