BEZLEPKOVÉ SLANÉ VAFLE NEBO MUFFINY SE ŠPENÁTEM

04.01.2025

Dávka je na cca 4-5 vaflí (pro větší počet vynásobte množství). 

Mám vaflovač Breville.

Koukněte tady na webu i do složky ZDARMA :-)

Suroviny:
  • 150 g špenátu (použila jsem domácí rozmražený špenátový "protlak")
  • 2 vejce M (nebo můžete zkusit dát 60 g vody a 40 g lněné mouky - nechejte nabobtnat předem)
  • 90 g mléko (nebo rostlinné mléko nebo voda)
  • 40 g tvrdý sýr nastrouhaný najemno, použila jsem eidem (pokud sýr nemůžete zkuste nastrouhat fotu nebo tempeh)
  • 50 g rozpuštěné máslo (nebo ghí nebo olej)
  • 100 g celozrnná rýžová mouka (použila jsem od Natural Jihlava)
  • 40 g hladká rýžová mouka
  • 40 g pohanková hladká mouka (nebo kukuřičná)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 4 - 5 g sůl
  • pepř dle chuti (můžete vynechat)
-------------------------

Po odležení těsta přidáme:
  • 5-6 g pečící prášek
Do mísy dáme rozmrazený špenát, přidáme vejce, mléko, máslo a sýr (pozor ať nám máslo neztuhne pokud je mléko a vejce z lednice). Rozmícháme a přidáme i mouky, česnek, sůl a pepř. Těsto necháme cca 30 minut odstát. Poté přidáme pečící prášek, zamícháme a pečeme vafle. Pokud nemáme vaflovač, můžeme upéct třeba slané muffiny.

Video s hustotou těsta mám tady ve FB skupině :-)