BEZLEPKOVÝ CHLÉB Z BURČÁKU (JEDNODRUHOVÉ MOUKY)
Suroviny:
- 300 g burčáku (použila jsem světlý, ale můžete i růžový)
- 80 g voda (pokud nemáte rádi chléb dosladka, dejte vodu a burčák napůl: 190 g burčáku a 190 g vody, čím méně burčáku, tím bude chléb déle kynout)
- 120 g rýžová celozrnná jemně hladká mouka
- 80 g tapioková mouka (nebo škrob)
- 100 g hladká pohanková mouka (dala jsem Šmajstrlu hladkou)
- 100 g čiroková hladká mouka (dala jsem Probio)
- 10 g psyllium (používám Eatfit - jemně mleté)
- 8-9 g sůl
- koření dle chuti (můžeme vynechat)
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto (dávám do mísy nejdříve tekutiny a na ně vše sypké). Důkladně zamícháme, všechny suroviny musejí být v těstě rovnoměrně rozloženy.
Těsto necháme 1 hodinu v zakryté míse odpočívat (psyllium dosaje vodu a těsto dotuhne). Poté ho vytvarujeme a necháme finálně nakynout v ošatce (pokud by bylo moc řídké, můžete ho vložit a nechat nakynout a upéct i ve formě).
Pečeme v zakrytém vyhřátém hrnci na 250 °C - 25 minut a další 20 - 25 minut na 190 °C bez víka (posledních 10 minut můžeme péct volně na roštu v troubě).
Chléb necháme vychladnout na mřížce a krájíme nejlépe druhý den nebo alespoň úplně vychladlý.
Dobrou chuť , Verča Vintrová