BEZLEPKOVÝ CHLEBA S DÝŇOVOU MOUKOU, SEMÍNKY A HOKAIDO
Chleba je s bezlepkovým kváskem :-) pokud ho nemáte, od 23.9.2024 si ho se mnou můžete založit (zdarma), více informací zde.
Rozkvas:
- 150 g voda
- 140 g hladká čiroková mouka (dala jsem Probio)
- 20 g bezlepkový kvásek
Těsto:
- Prokvašený rozkvas (pozor, odebereme si kvásek na příště)
- 350 g voda
- 100 g dýně hokaido (syrová, nastrouhaná najemno, dala jsem i se slupkou)
- 20 g olivový olej (nebo jiný)
- 50 g dýňová mouka (nebo lustěninová - hrachová, cizrnová, čočková)
- 150 g celozrnná rýžová mouka (například od Natural Jihlava)
- 130 g pohanková hladká mouka (dala jsem Šmajstrlu)
- 50 g dýňová semínka (můžete je i předem namočit, v takovém případě z váhy vody, uvedené v receptu, odečtěte cca 10 g)
- 10 g psyllium (používám jemně mleté z Eatfit)
- 10 g sůl
Zamícháme rozkvas a necháme prokvasit. Poté ho použijeme do těsta.
Do rozkvasu nalijeme vodu, olej a nastrouhanou dýni a rozmícháme. Poté přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinu odpočívat v míse. Poté ho přendáme do formy a necháme finálně nakynout a upečeme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C cca 20 - 25 minut. Pak teplotu snížíme a dopečeme na 190°C a dopékáme dalších 25 minut. Já peču prvních 25 minut s párou a potom bez ní, ale není to nutnost.
Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce a krájíme ho, až je úplně vychladlý, nejlépe druhý den.
Ať se vám chléb podaří !!! :-)
Zvu vás i do Facebookové skupiny, kde probíráme více témat okolo bezlepkového pečení (odkaz níže), Verča Vintrová