BEZLEPKOVÝ CHLEBA S DÝŇOVOU MOUKOU, SEMÍNKY A HOKAIDO

18.09.2024

Chleba je s bezlepkovým kváskem :-) pokud ho nemáte, od 23.9.2024 si ho se mnou můžete založit (zdarma), více informací zde.

Rozkvas:

  • 150 g voda
  • 140 g hladká čiroková mouka (dala jsem Probio)
  • 20 g bezlepkový kvásek

Těsto:

  • Prokvašený rozkvas (pozor, odebereme si kvásek na příště)
  • 350 g voda
  • 100 g dýně hokaido (syrová, nastrouhaná najemno, dala jsem i se slupkou)
  • 20 g olivový olej (nebo jiný)
  • 50 g dýňová mouka (nebo lustěninová - hrachová, cizrnová, čočková)
  • 150 g celozrnná rýžová mouka (například od Natural Jihlava)
  • 130 g pohanková hladká mouka (dala jsem Šmajstrlu)
  • 50 g dýňová semínka (můžete je i předem namočit, v takovém případě z váhy vody, uvedené v receptu, odečtěte cca 10 g)
  • 10 g psyllium (používám jemně mleté z Eatfit)
  • 10 g sůl

Zamícháme rozkvas a necháme prokvasit. Poté ho použijeme do těsta. 

Do rozkvasu nalijeme vodu, olej a nastrouhanou dýni a rozmícháme. Poté přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinu odpočívat v míse. Poté ho přendáme do formy a necháme finálně nakynout a upečeme. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C cca 20 - 25 minut. Pak teplotu snížíme a dopečeme na 190°C a dopékáme dalších 25 minut. Já peču prvních 25 minut s párou a potom bez ní, ale není to nutnost. 

Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce a krájíme ho, až je úplně vychladlý, nejlépe druhý den. 

Ať se vám chléb podaří !!! :-) 

Zvu vás i do Facebookové skupiny, kde probíráme více témat okolo bezlepkového pečení (odkaz níže), Verča Vintrová