Bezlepkový chleba s lněnou moukou a lněnými semínky

20.01.2024


 Rozkvas:

  • 10 g čerstvého bezlepkového kvásku (přes noc dávám 10 g a přes den 30 g, když můžu rozkvas hlídat a potřebuji ho rychleji) 
  • 150 g voda
  • 150 g pohanková hladká mouka

Těsto:
  • prokvašený rozkvas (odebereme si lžičku na přístě)
  • 400 g voda
  • 10 g olivový olej 
  • 100 g kukuřičná hl.mouka 
  • 100 g rýžová hl. mouka (od Freee) 
  • 100 g tapioková mouka nebo škrob 
  • 40 g lněná hladká mouka (MUSÍ BÝT !!!) 
  • 40 g lněných semínek, dala jsem napůl hnědá a zlatá (MUSÍ BÝT !!!) 
  • lžičku kmínu (dala jsem mletý) 
  • 5 g koření (dal jsem mletý kmín) 
  • 12 g sůl

Rozkvas necháme prokvasit (ja dávám nejčastěji přes noc). Do rozkvasu přidáme vodu a olivový olej - vše pořádně rozmícháme a přidáme ostatní sypké suroviny a vypracujeme těsto. Nelekejte se, těsto je na začátku řidší. 30 minut nechte těsto odpočívat v zakryté míse a poté ho "vlijte" do vymazané a vysypané formy. Použila jsem 25 cm dlouhou. 

Těsto by mělo zvětšit objem cca o 1/4 až 1/3 (u mě to trvalo cca 4 hodiny). Chleba jsem nařezala (i když je řídký!) a pekla v předehřáté troubě na 230°C - 25 minut s párou (lze i bez ní) a pak jsem snížila teplotu na 190 °C a pekla ještě 10 minut, poté jsem chleba vyklopila na mřížku a dopekla ještě 10 minut volně.

Ať se vám podaří :-)

Více receptů najdete v mé skupině Malovaný chleba na Facebooku