BEZLEPKOVÝ CHLEBA Z DROŽDÍ (jednodruhové mouky)
🥣 Od 23.9. budeme zakládat BEZLEPKOVÉ KVÁSKY, přihlásit se můžete zde na webu ❤️
Tento recept vznikl na přání :-)
Suroviny:
- 480 g voda
- 20 g olivový olej
- 5 g sušené droždí
- 200 g čiroková mouka (Probio)
- 150 g jemně mletá pohanková mouka, může být i celozrnná, ale jemně mletá (například Šmajstrla, Probio, já dala z Dm drogerie)
- 50 cizrnová hladká mouka (dala jsem z Dm drogerie) nebo můžete dát i čočkovou mouku
- 20 g psyllium (používám jemně mleté Eatfit, které můžu dávat rovnou do těsta - nabobtná rychle, pokud máte hodně hrubé psyllium, můžete si ho předem dát nabobtnat do části tekutin z receptu)
- 1 čajová lžička cukru
- 10 g sůl
- koření dle chuti
Do jedné mísy si navážíme mouku - čirokovou, pohankovou a cizrnovou. Do druhé mísy dáme vodu a olej.
Do menší mističky dáme cca 7 polévkových lžic vody s olejem, přidáme 1 čl cukru a droždí a zahustíme cca 7 čajovými lžičkami směsí mouk. Vytvoříme těstíčko, které necháme cca 15-20 minut vzejít na teplém místě.
Probublané těstíčko (bezlepkový omládek) vlijeme do zbytu tekutin, rozmícháme a přidáme všechny sypké suroviny - mouky, psyllium, sůl a koření. Vypracujeme hladké rovnoměrné těsto, které necháme cca 15 minut v míse spojit.
Poté těsto překlopíme do formy (mokrou stěrkou ho uhladíme, ale nemačkáme), kde ho necháme finálně nakynout. Jakmile se těsto zvětší cca o 1/3 (pozor, ať vám nepřekyne), dáme ho péct do vyhřáté trouby. Mému to trvalo něco mezi 30 - 45 minutami. Je dobré si to pohlídat a včas zapnout troubu !!!
TIP: Vyfoťte si chleba po vložení do formy, ať máte srovnání, jak nakynul.
Pečeme na 230 °C cca 25 minut a poté dopékáme na 190 °C dalších 25 - 30 minut. Posledních 15 minut můžeme chléb vyklopit z formy a dopéct volně na mřížce v troubě. Pokud by chléb moc tmavnul, vložíme nad něj plech.
Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce (na lince), aby se nám ze spodu nezapařil. Krájíme nejlépe druhý den nebo alespoň po úplném vychladnutí.
Ať se vám chleba podaří :-) Verča Vintrová