Jednoduchý bezlepkový kváskový chleba ze směsi Schär Mix B

28.09.2023

Rozkvas (nejlépe přes noc):

  • 10 g čerstvého bezlepkového kvásku
  • 160 g voda 
  • 150 g směsi Schär mix B

Těsto:

  • prokvašený rozkvas 
  • 200 g voda 
  • 10 g olivový olej
  • 300 g směsi Schär mix B
  • lžičku kmínu (já dávám mletý)
  • 11 g sůl

Rozkvas necháme prokvasit (nejlépe přes noc). Odebereme si kvásek na uschování.

Do rozkvasu přidáme olivový olej a vodu a dobře promícháme (můžeme pár vteřin mixnout tyčovým mixérem). Poté přidáme směs Schär mix B, sůl a kmín a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v zakryté míse cca 30 minut odpočinout a vytvarujeme ho do tvaru ošatky, kde ho necháme nakynout a upečeme.

Chleba jsem pekla ve skleněném pekáči i víkem (Simax) - předehřála jsem ho na 250 °C - na tuto teplotu jsem chleba pekla 20 minut a pak snížila teplotu na 190 °C a dopékala 20 minut už bez víka (někdy je potřeba až 25 minut, zkontrolujte poklepem na spodek chleba, musí znít dutě).

Krájíme ideálně až druhý den. Tento chleba nám vydržel více než týden

Chleba by měl v ošatce cca zdvojnásobit objem.

Více receptů najdete v mé skupině Malovaný chleba na Facebooku