NEPEČENÍ BEZLEPKOVÍ JEŽCI Z PIŠKOTŮ NEBO Z CUKROVÍ
Suroviny na cca 7 - 8 ježků (dle velikosti):
- 50 g bezlepkové piškoty nebo polámané cukroví (já použila linecké)
- 40 ovesné vločky nebo mouka (použila jsem vločky a rozmixovala)
- 20 g meruňková marmeláda (nebo med či jiné sladidlo)
- 10 máslo nebo jiný tuk
- 20 mléko nebo voda (pokud jsou kuličky pro dospělé, můžete přidat trošku rumu)
Na ozdobu:
- cca 20-30 g čokolády na vaření
- kokos nebo sezam
Všechny suroviny vložte do mixéru (použila jsem sekáček s noži, ve kterém sekám i ořechy), všechno důkladně rozmixujte, nechejte chvíli postát.
Nachystejte si čokoládu. Já jsem rozpustila cca 30 g v hrnci na mírném stupni (můžete i ve vodní lázni).
Z těsta vytvarujte nejdříve kuličku a poté i čumáček (měla by to být taková kapka). Potřete čokoládou, posypejte kokosem a dejte do chladu ztuhnout.
Tip: Pokud vás přestanou ježci bavit, vytvarujte jen kuličky nebo velkou ježčí maminku :-D
Tip 2: Zapojte do výroby děti a těšte se, co všechno vznikne :-)
Tip 3: Recept si samozřejmě můžete doladit podle svých chutí a přidat do těsta: Máslo (nebo jiný rostlinný tuk), strouhaný kokos, oříškové máslo nebo mouku, ovesné vločky, sušené ovoce, vanilku nebo čokoládu či kakao, pro dospělé klidně rum.
Obalovat můžete i v semínkách nebo ořeších.