NEPEČENÍ BEZLEPKOVÍ JEŽCI Z PIŠKOTŮ NEBO Z CUKROVÍ

14.12.2024

Suroviny na cca 7 - 8 ježků (dle velikosti):

  • 50 g bezlepkové piškoty nebo polámané cukroví (já použila linecké)
  • 40 ovesné vločky nebo mouka (použila jsem vločky a rozmixovala)
  • 20 g meruňková marmeláda (nebo med či jiné sladidlo)
  • 10 máslo nebo jiný tuk
  • 20 mléko nebo voda (pokud jsou kuličky pro dospělé, můžete přidat trošku rumu)


Na ozdobu:

  • cca 20-30 g čokolády na vaření
  • kokos nebo sezam


Všechny suroviny vložte do mixéru (použila jsem sekáček s noži, ve kterém sekám i ořechy), všechno důkladně rozmixujte, nechejte chvíli postát. 

Nachystejte si čokoládu. Já jsem rozpustila cca 30 g v hrnci na mírném stupni (můžete i ve vodní lázni). 

Z těsta vytvarujte nejdříve kuličku a poté i čumáček (měla by to být taková kapka). Potřete čokoládou, posypejte kokosem a dejte do chladu ztuhnout. 

Tip: Pokud vás přestanou ježci bavit, vytvarujte jen kuličky nebo velkou ježčí maminku :-D

Tip 2: Zapojte do výroby děti a těšte se, co všechno vznikne :-)

Tip 3: Recept si samozřejmě můžete doladit podle svých chutí a přidat do těsta: Máslo (nebo jiný rostlinný tuk), strouhaný kokos, oříškové máslo nebo mouku, ovesné vločky, sušené ovoce, vanilku nebo čokoládu či kakao, pro dospělé klidně rum. 

Obalovat můžete i v semínkách nebo ořeších.