BEZLEPKOVÉ POHANKOVÉ HOUSKY - rychlé, "trošku" líně = všechno v jednom. Jsou to takové ty šup šup housky, které nás zachrání, když nic jiného nemáme a potřebujeme pečivo třeba na výlet.
Od 17.2. bude probíhat výzva k vypěstování kvásku, můžete se zdarma přidat ZDE.
Suroviny:
300 g voda
20 g olivový olej
5 g sušené droždí
1 čajová lžička cukru
30 g lněná mouka (nejlépe doma namletá ze zlatých semínek)
200 g pohanková hladká mouka (použila jsem od Šmajstly)
10 g psyllium
6 g sůl
koření dle chuti (drcený kmín apod.)
Droždí s cukrem rozmícháme ve vodě a oleji, přidáme pohankovou mouku, lněnou mouku, psyllium a sůl. Vypracujeme rovnoměrně promíchané těsto, ze kterého uprostřed mísy vypracujeme hezký bochánek, přikryjeme a necháme kynout 30 minut. Mělo by se zvětšit cca o 25 % a mělo by znít dutě při poklepu na spodek.
Mezitím si nahřejeme troubu na 230 °C.
Po nakynutí housky rozdělíme stěrknou na cca pravidelné 4 díly (rozřízla jsem je ala "kříž"), do misky jsem si dala olej, potřela si jím ruce a z těsta vypracovala housky, které jsem položila na pečící papír. Pokud máte žiletku nebo ostrý nůž, můžete housky nakrojit, případně zhora posypat kořením nebo solí.
Housky dáme ihned péct na 230 °C na 10 minut. Poté stáhneme na 190 °C a dopékáme cca 15 minut.
Necháme vychladnout na mřížce.
Podáváme studené krájela jsem je ale i dřív (byly ještě trochu horké).
Více inspirace (zdobení chlebů), receptů a tipů najdete ve FB skupině zde.