POHANKOVÉ HOUSKY BEZLEPKOVÉ RYCHLÉ S DROŽDÍM

01.02.2025

BEZLEPKOVÉ POHANKOVÉ HOUSKY - rychlé, "trošku" líně = všechno v jednom. Jsou to takové ty šup šup housky, které nás zachrání, když nic jiného nemáme a potřebujeme pečivo třeba na výlet. 

Od 17.2. bude probíhat výzva k vypěstování kvásku, můžete se zdarma přidat ZDE.

Suroviny:
  • 300 g voda
  • 20 g olivový olej
  • 5 g sušené droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • 30 g lněná mouka (nejlépe doma namletá ze zlatých semínek)
  • 200 g pohanková hladká mouka (použila jsem od Šmajstly)
  • 10 g psyllium
  • 6 g sůl
  • koření dle chuti (drcený kmín apod.)

Droždí s cukrem rozmícháme ve vodě a oleji, přidáme pohankovou mouku, lněnou mouku, psyllium a sůl. Vypracujeme rovnoměrně promíchané těsto, ze kterého uprostřed mísy vypracujeme hezký bochánek, přikryjeme a necháme kynout 30 minut. Mělo by se zvětšit cca o 25 % a mělo by znít dutě při poklepu na spodek.

Mezitím si nahřejeme troubu na 230 °C.

Po nakynutí housky rozdělíme stěrknou na cca pravidelné 4 díly (rozřízla jsem je ala "kříž"), do misky jsem si dala olej, potřela si jím ruce a z těsta vypracovala housky, které jsem položila na pečící papír. Pokud máte žiletku nebo ostrý nůž, můžete housky nakrojit, případně zhora posypat kořením nebo solí.

Housky dáme ihned péct na 230 °C na 10 minut. Poté stáhneme na 190 °C a dopékáme cca 15 minut.

Necháme vychladnout na mřížce.

Podáváme studené krájela jsem je ale i dřív (byly ještě trochu horké).

Více inspirace (zdobení chlebů), receptů a tipů najdete ve FB skupině zde.