Recepty

Rozkvas necháme prokvasit (ja dávám nejčastěji přes noc). Do rozkvasu přidáme vodu a olivový olej - vše pořádně rozmícháme a přidáme ostatní sypké suroviny a vypracujeme těsto. Nelekejte se, těsto je na začátku řidší. 30 minut nechte těsto odpočívat v zakryté míse a poté ho "vlijte" do vymazané a vysypané formy. Použila jsem 25 cm dlouhou.

Místo bezlepkového kvásku použijeme do rozkvasu čerstvé droždí - 15 g a přidáme 1 čajovou lžičku cukru. Droždí a cukr rozmícháme ve vodě a přidáme mouku. Vše důkladně zamícháme a necháme 20 - 25 minut vzejít. Poté postupujeme stejně jako u bezlepkového kvásku. Jen finální kynutí bude probíhat rychleji, musíme vánočku více hlídat.

Pokud máte rádi olivovy olej, rajčata a olivy, určitě vyzkoušejte chleba je vláčný a můžete ho jíst i samotný nebo třeba s dalším olivovým olejem

Více receptů najdete v mé skupině Malovaný chleba na Facebooku